Какво очаква нашите „пилотни“ обучаеми …

27 Януари 2020 News 799 Views
Rate this item
(0 votes)

За всички обучаеми, които доказаха, че са достатъчно мотивирани и смели да участват в тестването, сме подготвили вълнуващо преживяване, включващо учене, пътуване и опознаване на нови места и култури из цяла Европа:

Посещение на Португалия и Франция – от морския бряг до планините

В първата двойка държави, които участниците в пилотирането ще посетят, са Португалия и Франция.
 
В Повоа де Варзим, между 5-ти и 7-ми март 2020 г., португалският партньор-домакин на пилотирането - Proandi ще организира обучение, фокусирано върху Развитие на общностите и културата на хранене. Темата е подбрана в унисон с гастро-традициите на региона - корените на португалската кухня се простират отвъд типичната местна „селска“ кухня, като тя е еволюирала през вековете, благодарение на разнообразието от съставки, донасяни от пътуващите по древните търговски пътища. Така култивираната страст към приготвянето и консумирането на висококачествена храна, се отразява и на социалния и културния живот в Португалия, формирайки общности от създатели и последователи на нови гастрономически тенденции.

Световноизвестната френска кухня ще бъде във фокуса на втората обучителна сесия в тази първа двойка държави. Естествено, домакин ще бъде френския партньор по проекта – Greta du Vellay, който ще посрещне обучаемите в периода между 9-ти и 11-ти март 2020 г. в Ле Пюи ен Вале. Гастрономията като елемент на културно-истоическото наследство е естествено прилягащата тема, по която ще се обучават участниците в пилотирането тук, имайки предвид факта, че френската гастрономия призната и включена от ЮНЕСКО в списъка на световното "нематериално културно наследство".

 

Испания и Италия – каква „вкусна“ двойка!
 
Второто пътуване на нашите участници в пилотната дейност ще ги отведе на обучение в Испания и Италия.
 
Първата обучителна сесися, посветена на Гастрономическия туризъм и средиземноморската кухня, с домакин испанският партньор FASE , ще се проведе от 17-ти до 19-ти април 2020 г. Обучаемите ще посетят Сарагоса, където ще се запознаят с особеностите на гастро-туризма. В наши дни испанската кухня е втората най-предпочитана храна от европейците, което води до бързо развиваща се кулинарна индустрия и повишена туристическа привлекателност на дестинацията. Обучаемите също ще могат да изживеят магията на средиземноморската кухня от първо лице, участвайки в майсторски класове по основни методи, съставки и рецепти от региона, предоставени от печелещи състезания професионални готвачи. Обучението ще бъде подкрепено и от втория испански партньор – GastroAlianza, създаден като алианс за обмен на знания в областта на гастрономията и гастрономическия туризъм.

 

Въпреки че Италия е известна най-вече с широко разпространени и обичани по цял свят ястия като пица и паста, я избрахме като страна-домакин за обучителните сесии, фокусирани върху управлението на хранително-производствените  вериги, тъй като агро-хранителната промишленост е съществена част от италианската икономика. Благодарение на установените традиции в местното производство на храни, както и развитите търговски канали за износ на италиански продукти по целия свят, Италия има голям опит в подготовката на специалисти, които успешно управляват процесите, сврзани с производството на храни: от добиването на суровините, през тяхната обработка и дистрибуция, до маркетиране и продажба на пазара - или, образно казано, „от засаждането на семената до сервирането на масата". Тук нашите обучаеми също ще бъдат три дни - между 21-ви и 23-ти април 2020 г., с любезното домакинство на италианския партньор IFOA.

 

И накрая … гастрономическите традиции срещат кулинарните иновации на Балканите…
 
Последното пътуване на стажантите ще ги отведе до Балканите, където ще бъдат посрещнати от партньорите по проекта в Турция и в България.
 
През последните десетилетия, поради нарастналото търсене на нови интересни и нетрадиционни за европейците места за почивка, Турция стана доста известна и привлекателна туристическа дестинация. Един от основните фактори за засилване на туризма е, разбира се, и качествената и вкусна храна, приготвяна в региона. Освен към запазването на кулинарните традиции, множеството образователни и обучителни институции в областта на гостоприемството, разположени в района на Мугла, се фокусират и върху иновациите в кулинарията. Ето защо именно тази тема беше избрана за пилотиране от приемащия нашите обучаеми турски партньор - Областна дирекция за национално образование на провинция Мугла. За тридневната тренировъчна сесия тук, в Турция, курортът Бодрум ще посрещне участниците в обучението, което ще се състои между 10 и 12 май 2020 г.

 

И накрая, но не на последно място, координаторът на проекта Международен колеж, съвместно с втория български партньор – Висше училище по мениджмънт, ще организират в България последната обучителна сесия. Уникалността на българската кухня ще бъде демонстрирана чрез традиционни национални продукти и ястия като: кисело мляко, „баница” и др., а обучаемите ще научат основите на приготвянето на занаятчийска храна. Тъй като една от нововъзникващите в момента гастрономически тенденции в България е да се пресъздадат автентични рецепти и методи за производство на храни от българската кухня, използвайки съвременни технологии и готварски методи, шеф-инструкторите от Института за кулинарни изкуства към ВУМ ще запознаят участниците в курса с темата Технологии в кухнята. Последната обучителна сесия от пилотния курс ще се проведе между 14 и 16 май 2020 г.