Интервю с шеф Александър Божилов

24 Ноември 2020 Blog 611 Views

Гост шеф-готвач на проекта CULINART този път е шеф Александър Божилов, български майстор готвач с повече от 20 години опит в професионалната кухня в различни страни (Кипър, Англия, Гърция, круизни кораби и др.), който и в момента работи като шеф-инструктор на млади бъдещи професионалисти:

Въпрос (В) - „Как станахте шеф-готвач? Това ли е кариерата, към която винаги сте се стремили?“

Баща ми беше този, който ме въведе в професията готвач. Винаги съм знаел, че ще поема по неговите стъпки, той също беше готвач през целия си живот. Виждах се като готвач, имах, като че ли, вродена страст към това изкуство и продължих да преследвам това свое увлечение с голямо желание.

В - "Къде придобихте професионалната си квалификация по професията?"

Завърших средното си образование в професионално училище за обществено хранене в Пловдив, България, където придобих основни кулинарни компетенции - както теоретични знания, така и практически умения.

Скоро след дипломирането си, реших да пътувам и да работя като готвач в чужбина докато опознавам света.  

Научих много неща, докато пътувах и работих извън страната, но бих казал, че подготовката, която получих в училище, постави основите и ми отвори много врати в професионален план и допринесе за по-нататъшната ми работа - първо в чужбина, а след това и когато се завърнах в България.

В - „Професионалното Ви обучение отговаря ли на онова, което се очаква от Вас като "шеф-готвач" и като "лидер" в топ кухня?“

Полученото образование ми даде солидна основа, върху която да надграждам, и ме подготви да бъда готвач, а не точно шеф-готвач. Следвайки професионалния си път, се сблъсках с много предизвикателства, научих много уроци и  взех много трудни и ключови решения. Бих казал, че натрупаните практика и опит по-скоро са ме оформили като професионалист и като лидер в кухнята.

Разбира се, личните нагласи и качества са също решаващи в този процес. Исках един ден да стана главен готвач и целенасочено развивах онези умения, които са ми необходими за тази позиция.

В - „Какви според Вас са най-важните умения и нагласи, които трябва да има един готвач?“

Всеки, който е решил да стане шеф-готвач, трябва да знае, че тази професия изисква не само много отдаденост и труд, но и набор от ключови умения, необходими за успешното развитие и по-нататъшна заетост. Например, изключително важен момент в ежедневната работа на всеки шеф-готвач е работата под стрес и постоянно напрежение, когато способността да вземаш бързо решения в динамично променяща се среда е ключова. Творческото и иновативно мислене също е изключително важно, тъй като то се  проявява не само при дизайна и приготвянето на иновативни ястия, но и в случай на неочакван проблем, който изисква мислене извън познатата рамка.

В -  „Считате ли, че тези знания и умения могат да се придобият при обучение по настоящите учебни планове и курсовете за професионално обучение в областта на кулинарните изкуства, които се предлагат в България?“

Бих казал, да. Вярвам, че необходимите умения и компетенции за професията готвач в България се преподават на достатъчно високо ниво. През последните години цялостното качество на професионалното образование в България се подобри значително, учениците имат все повече възможности за мобилност, пътуване в чужбина и придобиване на международен опит. Принципно, те са доста добре подготвени да излязат на пазара на труда, но обикновено на по-ниски позиции – като редови или помощник-готвач, и др. Длъжността главен (шеф) готвач изисква по-голяма професионална подготовка и опит и обикновено работодателите няма как да предложат тази работа на наскоро завършил ученик.

Някои от учениците имат по-висока лична мотивация и желание да напредват самостоятелно като „стъпват“ върху наученото в училище и продължават целенасочено да надграждат върху него, като непрекъснато се усъвършенстват чрез допълнително четене на литература и източници, самообучение и т.н.

За съжаление, не могат да разчитат на официални образователни програми или специализирани програми за обучение, тъй като такива в момента не съществуват като варианти в България.

В - "Какво е Вашето послание за новото поколение готвачи?"

Бъдете отдадени на това, което правите. Творете и учете със страст, вложете енергия и желание, правете всичко с много любов. Това е моето послание към бъдещото поколение шеф-готвачи.

Търси

Календар

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30