Интервю с шеф-готвача Луис Ангел Висенте Залдивар

03 Февруари 2020 Blog 850 Views

Друго кратко интервю с шеф-готвача Луис Ангел Висенте Залдивар проведе GastroAlianza. След повече от 30 години работа в сектора на кулинарните изкуства, собственик на ресторант и преподавател в майсторски класове по готвене, той сподели някои насоки за това какви са уменията и личностните характеристики, от които се нуждае съвременният готвач, за да бъде успешен в неговата/нейната кариера.

 Въпрос (В) – „Е, Луис, разкажи ни как стана шеф-готвач“
Отговор (О) – „Започнах на 17 години като стажант в кухнята и развивах уменията си като се учех от всеки готвач или шеф-готвач, с който съм имал възмотност да работя съвместно. Имах възможност да споделям работно пространство и задачи с различни хора. Продължих обучението си в Англия, тъй като вярвам, че международното обучениее изключително важно в кулинарния сектор, за да можеш да усвоиш различни техники на работа в кухнята, да израстваш професионално и да се обогатяваш в гастрономично отношение.
По това време започна да ми се оформя идеята да отворя мое собствено заведение в Испания, в което да мога да наложа свои характерни рецепти, включително и такива, предназначени за хора с хранителни проблеми или непоносимост към определени съставки и продукти. Мотивацията да постигна тази мечта растеше с всеки ден, благодарение и на полученото междувременно професионално признания за уменията ми, както и с всяка следваща спечелена награда от кулинарен конскурс.
Кулминацията на всички години на труд и усилия дойде тази година с участието ми в най-важното гастрономическо събитие в света: МАДРИД ФЮЖЪН (MADRID FUSION), където станах финалист в приготвянето на испански тапас (предястие) с негрини.
 
В – „какво, според Вас, са най-важните знания, умения и нагласи, които един шеф-готвач трябва да има?“
О – „Според мен, страстта, креативността и куража да се потопиш напълно в една професия, каквато е тази на шеф-готвача, правят готването не просто работа, а начин на живот. Също така, усилията да продължаваш да учиш и да се усъвършенстваш ден след ден е както качество на шеф-готвача, така и негово неизменно задължение.“
 
В – „Споделете ни какво мислите за проект CULINART
О – Мисля, че е много интересно и важно да имаш възможност да откриваш и изучаваш различни кулинарни техники и продукти от целия свят, както и да имаш възможност да преминеш през международно обучение като шеф-готвач, за да придобиеш глобален гастрономически опит.
Последната работилница в Реджио Емилия беше изключително обогатяваща за мен, както поради различните подходи, които присъстващите шеф-готвачи от другите държави имаха към квалификацията, така и поради обмяната на идеи между всички партньори по проекта. За мен лично, беше много мотивиращо да се включа в разработването на съвместната международна квалификация за Шеф-готвач по проекта и да чуя други гледни точки и подходи в нашата професионална област.
Още повече, че пилотното тестване на курса предизвика голям интерес тук, в Испания, и много хора искат да се включат в обучението, тъй като това е голяма възможност и обещава да бъде много интересно и полезно за обучаемите.  Очкваме с нетърпение крайните продукти от проекта и  вярваме, че съъвместната ПОО квалификация, разработено по CULINART,  ще бъде подходящата квалификация, която шеф-готвачите заслужават и която ще доведе до справедливо признание за уменията и компетентностите на шеф-готвача, не просто като готвач а като лидер, съзздател и иноватор ... и артистична личност!“

 

Търси

Календар

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30