Готови сме да подготвяме бъдещите Шеф-готвачи!

01 Юли 2021 News 463 Views
Rate this item
(0 votes)

bulletin

През последните години, професиите в областта на кулинарните изкуства и гастрономията стават все по-популярни. Може би това е така, благодаряние на новите технологии, чрез които става все по-лесно да надникнем в професионалната кухня и да наблюдаваме как шеф-готвачите прилагат своята „магия“ в работата.

Но за обикновения наблюдател остават скрити зад кулисите всички часове, прекарани от професионалистите в кухнята в усъвършенстване и практикуване на уменията, които превръщат готвача в майстор в бранша или в шеф-готвач. Шеф-готвачите са не само отлични готвачи, но и мениджъри и като такива, те контролират работата на останалите готвачи и управляват цялостно кухнята и персонала.
Ето защо, шеф-готвачът трябва да се усъвършенства постоянно, да разбира от множество други области като: икономика, маркетинг, финанси, мениджмънт и т.н., и най-вече - да познава и следи за най-добрите практики и най-новите тенденции, за да успее да внедрява иновации и да търси нови решения.

Но кой обучава шеф-готвачите, за да ги направи истински мениджъри и ръководители в кухнята?
 
В някои страни, считани за традиционни гастрономически дестинации (като Италия или Франция, например), има специализирани училища, които подготвят учащите за заемане на длъжността шеф-готвач. В други държави, няма такива възможности, и за да станеш шеф-готвач, са необходими години упорита работа, дори и за най-опитните редови готвачи.
Тук е именно мястото на проект CULINART, който отговаря на необходимостта от подобряване на качеството на предлаганото обучение в кулинарните изкуства. По проекта беше разработена нова квалификация за професионално образование и обучение (ПОО), предназначена да подготви „Шеф-готвачи“ като кулинарни професионалисти с усет за творчество и иновации, които осигуряват уникално гастрономическо изживяване.
Разработената квалификация е резултат от съвместната работа на международния консорциум, изпълняващ проект CULINART, и е съобразена с нуждите на пазара на труда и промените, които иновациите внасят в сектора.
Квалификацията се състои от набор от документи, достъпни на уебсайта на проекта и налични на всички партньорски езици, както следва:
  1. Квалификационен профил
  2. Учебна програма
  3. Стандарти за оценка