Третата среща на партньори и експерти по проект CULINART се състоя във Франция

15 Юли 2019 News 850 Views
Rate this item
(0 votes)

През юли 2019 година, GRETA du Velay, бяха домакин на партньорската среща в Ле Пюи-ен-Вале (Франция), в рамките на която беше обсъдена и одобрена структурата на новата квалификация за професионално образование и обучение (ПОО) за Шеф-готвач (Chef).

Работната група взе под внимание специфичните особености и съществуващите възможности за обучение, предлагани в партньорските държави, както и изискванията по отношение на образованието и обучението за готвачи и шеф готвачи в тях. По този начин беше изведен общ квалификационен профил за професията Шеф-готвач, който беше съгласуван с всички патньорски организации.

Интересно е да споделим, че сериозни дискусии между експертите предизвика подходящото ниво на Европейската квалификационна рамка (ЕКР), в което трябва да попадне новата квалификация. Тъй като в отделните държави има различни възможности за придобиване на квалификация по готварството, и дори по кулинарните изкуства (които се предоставят в рамките на различни схеми за обучение, относими към нива от 2 до 6 по ЕКР), партньорите се обединиха около мнението, че най-често търсеното от бизнеса равнище на професионални компетентности, които следва да притежава  заемащияна позицията Шеф-готвач отговаря на ниво 5 по ЕКР.
Предвид горното и взимайки под внимание дефиницията на Европейската класификация на уменията, компетентностите, квалификациите и професиите (ЕSCO) за Шеф-готвач, като „кулинарни професионалисти с усет за креативност и иновации, осигуряващи уникално гастрономическо преживяване“, партньорите се съгласиха, че съвместната квалификация трябва да бъде насочена към ниво 5 на Европейската квалификационна рамка.
По този начин квалификацията ще подготви професионалисти в кулинарните изкуства, които ще имат по-висока степен на самостоятелност, отговорност и теоритични знания (особено интердисциплинарни), в сравнение с най-популярната професионална квалификация „готвач“ и в същото време ще даде възможност на последните да надградят собствената си квалификация до приложни специалисти.
В страните, в които новата квалификация не е съотносима към ЕКР5, тя ще покрива най-малко ЕКР4 като ще бъде адаптирана към спецфичните условия и изисквания. Допълнително ще бъдат разработени и гъвкави пътеки към и от квалификацията в в изпълнение на насоките за Учене през целия живот (УЦЖ).