Дискусионни семинари с фокус групи в Испания

15 Април 2019 News 914 Views
Rate this item
(0 votes)

В Испания единият от партньорите FASE организира два семинара с фокус групи, в които взеха участие общо 75 души. Профилът на участниците беше разнообразен: собственици на бизнес в сферата на кулинарните изкуства, преподаватели по гостоприемство от системата на професионалното образование и обучение,

както и обучаеми в сферата на туризма, кулинарни критици и представители на медии, изследователи в агро-хранителния сектор, служители от регионалните служби по заетостта, производители на храни и представители на професионални асоциации на ресторантьорите.

Съдържанието на програмата включваше следните теми:
1. Кръгла маса по въпроса за компетенциите на шеф-готвача в 21-ви век. Искате ли да сте добър шеф-готвач и какви компетенции следва да притежавате, за да сте такъв?
2.   Сътрудничество между образованието и кулинарния бизнес в сектора на гостоприемството
3. Развитие на тенденциите в туризма и кулинарните изкуства: предизвикателства пред компаниите в сектора. Идентифициране на иновативни инициативи.
Идентифицираните от работодателите нужди от обучение и компетенции бяха много конкретни и специфични. Освен основните теоретични познания (за продуктите, хигиената, безопасността и т.н.), и техническите умения, които всеки редови готвач следва да притежава, за да работи в кухнята, резултатите от проучването подчертаха също следните знания и умения, които трябва да бъдат придобити от готвача, за да може да претендира за позицията шеф-готвач:

  • Нови технологии в кухнята;
  • Международна гастрономия;
  • Спестяване на енергия (ресурси);
  • Нови форми на съхраняване на продуктите/продукцията;
  • Рециклиране и околна среда;
  • Тенденции в гастрономията;
  • Управление на качеството.

Участниците подчертаха също важността, на „меките“ умения, които следва да притежава кухненския персонал от по-високо ниво, като напр.: креативност, ориентираност към целите, управление на времето, работа в екип и сътрудничество, умение за следване на правилата, управление на конфликти, комуникация и изразяване, контрол на личните взаимотношения, управление на стреса. Като ключови за следващите години бяха определени следните тенденции в сектора: устойчивост и здраве, специфични диетични и/или вегански ресторанти, предоставяне на възможности за дигитални преживявания по време на процеса на избора на ястия от клиента или по време на сервирането и храненето, гастро-продукти и кулинарен опит от др. култури, франчайз и др.