Доклад за оценка на потребностите от ПОО (ДОП)

15 Октомври 2019 News 404 Views
Rate this item
(0 votes)

nar bg

През последните няколко месеца партньорите по проект CULINART работихме върху определянето на стратегическите цели, които да бъдат постигнати с разработването на новата съвместна квалификация в областта на кулинарните изкуства.

Нашите експерти проведоха задълбочено проучване, целящо да прегледа и оцени текущите възможности за професионалното образование и обучение (ПОО) по кулинарни професии и специалности в държавите-партньори по проекта, както и да идентифицира изискванията на бизнеса към уменията, които следва да притежават професионалистите, заети в кулинарната сфера. Следваща стъпка беше да се набележат възможностите за кариерно развитие пред тези професионалисти в съответствие със съвременните тенденции и новости в сектора на ресторантьорсктдвото и кулинарния бизнес.

Всичко това беше постигнато чрез провеждането на серия от дискусионни семинари с фокус групи във всяка партньорска държава, за да бъде събрана информация относно оценката на бизнеса по отношение на съществуващите възможности за придобиване на професионална квалификация в областта на кулинарните изкуства. Над 450 представители на организации, предоставящи ПОО, кулинарния и ресторантския бизнес, секторни и професионално организации, експерти и др. заинтересовани страни бяха поканени за участие, с цел да се събере актуална информация относно реалната настояща ситуация в партньорските държави.

В резултата от проведените проучвания и дискусии, беше съставен Доклад за оценка на потребностите, който представя изводите и перспективите пред настоящите и бъдещите професионални профили и стандарти в гастрономията и кулинарните изкуства.