Дискусионни семинари с фокус групи във Франция

29 Март 2019 News 918 Views
Rate this item
(0 votes)

Във Франция бяха организирани три дискусионни семинара с фокус групи с цел да се оценят потребностите на кулинарния сектор по отношение на професионалните профили и компетенции, приложими в индустрията.

Домакини на събитията бяха професионални училища, специализирани в гостоприемството и кулинарните изкуства. Всички мениджъри на ресторанти и шеф-готвачи от двете околни области (Льо Пюи ен вали и Брю) бяха поканени за участие, заедно с представители на основния съюз на работодателите от сферата на гостоприемството и ресторантьорството, на институциите, осигуряващи финансиране за обучение по гостоприемство и кетъринг, посреднически агенции за осигуряване на заетост и инспектората по образованието.

Дискусиите бяха обединени около следните теми:

  • Еволюция на длъжностите в следствие на новите техники и технологии, но също и развитие, повлияно от търсенето и промяната в поведението на клиентите и социалната среда;
  • Минимално и подходящо образователно и/или обучително ниво, за да бъдеш шеф-готвач;
  • Адаптиране на предлаганите в момента възможности за обучение (необходимо ли е и как?);
  • Потребности от умения, които не са включени в предлаганите в момента квалификации на пазара на образователни и обучителни услуги;
  • Основни преносими („меки“) компетенции, които са необходими;
  • Потенциални спънки пред наемането на професионалисти в кулинарната индустрия. Какво предизвиква проблемите?
  • Ключови области, в които трябва да се обучава шеф-готвача;
  • Какви са предпочитаните условия на обучение и др.

Резултатите от проведените обсъждания показаха, че като цяло професионалистите в сектора са удовлетворени от съществуващите в момента възможности за обучение във Франция. Има някои затруднения по отношение на организирането на продължаващото обучение, тъй като времето за подготовка за придобиване на диплома е по-кратко, докато референтната рамка на компетенциите, които следва да са придобити през това време, остава същата, като на пълния курс на обучение. Според участниците техническите умения не играят ключова роля в случая, тъй като те са тези, които обикновено липсват при наемането на млади хора, които пък от своя страна понякога имат затруднения с адаптирането в реална работна среда с присъщите й йерархични и времеви ограничения. Ключова роля играе придобиването на реален професионален опит. Позицията на шеф-готвач във Франция обикновено се заема от служители на възраст над 30 години, които притежават квалификация, отговаряща „едва“ на ниво 3 по ЕКР (сертификат за професионална компетентност като готвач), но пък са с опит, придобит в различни ресторанти и притежават личностните качества, подходящи за позицията.
Тези събития дадоха възможност, също така, да се заформи интересна дискусия между обучителите в ПОО и професионалистите в бранша, които обмениха обратна връзка относно предлаганите местни възможности за обучение и практическата му организация.
В края на сесиите обучаващи се по кулинарни изкуства демонстрираха уменията си, подготвяйки бюфет за участниците в семинарите.
В допълнение на проведените семинари с фокус групи, беше направено и он-лайн проучване по въпросите, залегнали в темите на дискусиите, насочено към гастрономически ресторанти из цяла Франция. Получените резултати на база на попълнени 62 въпросника и направените изводи са описани в секцията на Доклада от оценка на потребностите, посветена на Франция.