Дискусионни семинари с фокус групи в Португалия

28 Февруари 2019 News 833 Views
Rate this item
(0 votes)

В Португалия трите дискусионни семинара бяха организирани и проведени от Proandi през февруари 2019 г. Общо 87 човека взеха участие в тези събития, като сред тях бяха: представители на обучаващи институции в сферата на ПОО, компании от секторите на гостоприемството, туризма и кетъринг услугите, учители и  инструктори от системата на средното образование, висши училища и такива от сферата на гостоприемството, представители на националните органи от делегацията на Института за заетост и професионално обучение, обучаеми в областта на готварството/сладкарството и кетъринга, консултанти и други заинтересовани страни.

Ефективността и динамиката на събитията беше подсигурена и чрез ангажирането като модератор на Карлос Риберио - експерт в областта от европейско ниво. Събитията се проведоха в хотел Axis Vermar в гр. Повоа де Варзим, със съдествието и на втория португалски партньор – ADRAT.
Разнообразният профил на участниците, както и активното участие в дискусионните сесии, доведе до извеждането на серия от проблеми, сред които се откроиха следните:

  • Необходимостта от перспективен подход към изменящото се съдържание на учебните планове, което повдига един съществен въпрос за участниците в процеса на концептуализация и разработване на учебните програми: към каква система на квалифициране следва да бъде насочен този учебен план? Какви ресурси следва да мобилизираме и какви характеристики да следим, за да можем да предвидим квалификационната система на бъдещето? Как можем да отчетем при това съвместно разработване променливите, произтичащи от технологиите, разработването на иновативни педагогически подходи, както и комбинирането на подсистеми в процеса на проникване и взаимодействие между тях?
  • Гъвкавостта на обучителната система и необходимото отхвърляне на прекомерната тромавост на училищния модел;
  • разнообразяване на учебните пространства в ущърб на традиционния обучителен център или етап на обучение;
  • Неизбежната мобилизация и внедряване на он-лайн обучителните ресурси и дистанционното обучение;
  • преформулиране на ролята на обучителя към логически посредник или фасилитатор, аниматор в процеса на ученето.

В резултат на двата дни на интензивна и ползотворна работа изведените препоръки в различни области, подлежащи на анализ, бяха значителни като в областта на иновативност на разработването на учебни планове могат да бъдат посочени:

  • обучителни системи основани на съвместна отговорност;
  • Обвързване на формалните процеси на учене с жизнените приоритети на учащите;
  • фокусиране на педагогическите стратегии върху механизмите на самоувереността;
  • въвеждане в учебния процес на измерението на несигурността и очакването за развитието на самата професия;
  • преценката да бъде в центъра на оценителния процес;
  • да се проектира динамиката на обучението така, че да бъде съобразена с различния ритъм на учене на отделните хора.