Вижте какви са приоритетите на ЕС за ПОО до 2020 г.

13 Март 2019 Blog 942 Views
"Във време, когато 40 % от европейските работодатели не могат да намерят хора с подходящи умения за техните свободни позиции, подобряването на професионалните умения се превръщат в един от най-добрите начини за оформяне на кариера. Професионалното образование и обучение (ПОО) трябва да бъде първи избор за младите хора и да позволи на възрастните да продължат да се квалифицират и преквалифицират в съответствие с нуждите на трудовия пазар.”
Мариане Тисен 
Европейски комисар по заетостта, социалните дейности, квалификацията и мобилността на работната сила 
 
Приоритетите на ЕС за ПОО до 2020 г.
В заключенията от Рига (юни 2015 г.), държавите — кандидатки за членки на ЕС, държавите на ЕИО, социалните партньори на ЕС, Комисията и европейските доставчици на ПОО се договарят за набор от резултати за периода 2015—2020 г.:
• Насърчаване на обучението на работното място във всички негови форми, със специално внимание на стажовете, като се включват социални партньори, компании, камари и доставчици на ПОО, както и чрез стимулиране на иновацията и предприемачеството.
• Допълнително развитие на механизмите за осигуряване на качество в ПОО в съответствие с препоръката на Европейската референтна рамка за осигуряване на качество (EQAVET) и, като част от системите за осигуряване на качеството, установяване на мрежи за постоянно предоставяне на информация и обратна връзка в системите за първоначално и продължаващо ПОО, въз основа на резултатите от обучението.
• Подобряване на достъпа до ПОО и квалификация за всички чрез по-гъвкави и проницаеми системи, най-вече чрез предлагането на ефективни и интегрирани услуги по ориентиране и осигуряване на удостоверяването на неформалното и неофициално обучение.
• Допълнително подсилване на ключови компетенции в програмите за ПОО и предоставяне на по-ефективни възможности за получаване или развитие на тези умения чрез първоначално или продължаващо ПОО.
• Въвеждане на систематични подходи към (и възможности за) първоначално и постоянно професионално развитие на ПОО преподавателите, обучителите и менторите, както в училище, така и при предоставяне на обучение на работното място.
 
Документът е достъпен на български език. 

Търси

Календар

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30