Odak grup görüşmesi - Bulgaristan

15 Mart 2019 News 905 Views
Rate this item
(0 votes)

Bulgaristanda Şubat ve  Mart aylarında 1.si Dobriç'te ve 2'si Varna'da proje koordinatörü ve Uluslararası Kolej tarafından düzenlenen Üç Odak Grup Toplantısı yapıldı.

Toplantıların amacı, turizm ve konaklama işletmelerinin belirleyici ihtiyaçlarını araştırmak ve mutfak sanatları alanında çalışan profesyonellere yönelik gereksinimlerini tanımlamak için katılımcılarla açık bir tartışma alanı yaratabilmekti.Çalışmaların sonucu olarak, modern şefin işverenlerin beklentilerini karşılamak ve gastronomi alanındaki en yeni trend ve yenilikleri takip etmek için sahip olması gereken özel bilgi, beceri ve yetkinliklerle ilgili somut önerilerde bulunulmuştur.
Tüm ilgili temsilciler: catering ve catering sektöründeki çalışanların profesyonel sektör kuruluşları, mesleki eğitim sağlayıcıları, yerel ve ulusal otoriteler ve mesleki niteliklerin geliştirilmesi, akreditasyonu ve kontrolü alanında uzmanlar ve paydaşlar toplantılara davet edildi.
Genel olarak katılımcılar, mutfak sanatları alanında mevcut mesleki eğitim düzeyinin,işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan  profesyonelleri sağlamada yetersiz kaldığı görüşünü paylaştı. Restoran sistemindeki çalışanların eğitim sisteminden çıkan eğitim düzeyi ve / veya eğitim düzeyi ile gerçek yaşamdaki hazırlık düzeyi (bilgi, beceri ve yetkinlikler açısından) arasındaki boşluklar vardır. Ve bu yetersizlik hem teknik hem de yumuşak (enine) becerileri ifade eder. WBL bu durumun çözümünde etkili bir yol olabilir, ancak Bulgaristan'da hala tam olarak gelişmedi.Mutfak ve gastronomi alanında, sadece eğitim türü ve eğitim seviyesinin aşçı, sfırıncı-şekerlemeci olması ve göreceli olarak düşük bir yeterlilik seviyesine (EQF 3) karşılık gelmesi ülke için ciddi sorunlardan biridir. Daha gelişmiş bir profesyonel olma eğitiminin geri kalanında kendi öğrenme süreçlerine terkedilmeleri ;sektörde kendi kendine öğrenme, çalışma ve tecrübe edinmeme, kendi türlerinde bir eğitim programı türündeki bilgi ve becerilerini geliştirememeleri sonucunu doğurmaktadır.Tutku ile yapıldığı zamanher ne kadar işe yarasa da,deneme yanılma yoluyla hatalardan öğrenerek ilerlemek uzun zaman almakta ve enerji ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Bu bağlamda, ana öneri grubu, mutfaktaki (sadece aşçı için değil şef için değil) yüksek kalitedeki personelin örgütsel, yönetsel, iletişimsel ve gerekli diğer ilgili becerileri ve gereksinimlerini karşılayan tamamen yeni bir yeterlilik sistemi gerekliliği etrafında birleşti.
Toplantıların bir başka sonucu olarak,  ulusal düzeyde turizm ve ağırlama, yemek servisi ve gastronomi alanlarındaki gelişim/değişim eğilimlerinin de ortak yeterlilik gelişiminde göz önünde bulundurulması gerekliliği tespit edildi.