Print this page

Вижте какви са приоритетите на ЕС за ПОО до 2020 г.

13 Март 2019 Blog 949 Views
Вижте какви са приоритетите на ЕС за ПОО до 2020 г.
"Във време, когато 40 % от европейските работодатели не могат да намерят хора с подходящи умения за техните свободни позиции, подобряването на професионалните умения се превръщат в един от най-добрите начини за оформяне на кариера. Професионалното образование и обучение (ПОО) трябва да бъде първи избор за младите хора и да позволи на възрастните да продължат да се квалифицират и преквалифицират в съответствие с нуждите на трудовия пазар.”
Мариане Тисен 
Европейски комисар по заетостта, социалните дейности, квалификацията и мобилността на работната сила 
 
Приоритетите на ЕС за ПОО до 2020 г.
В заключенията от Рига (юни 2015 г.), държавите — кандидатки за членки на ЕС, държавите на ЕИО, социалните партньори на ЕС, Комисията и европейските доставчици на ПОО се договарят за набор от резултати за периода 2015—2020 г.:
• Насърчаване на обучението на работното място във всички негови форми, със специално внимание на стажовете, като се включват социални партньори, компании, камари и доставчици на ПОО, както и чрез стимулиране на иновацията и предприемачеството.
• Допълнително развитие на механизмите за осигуряване на качество в ПОО в съответствие с препоръката на Европейската референтна рамка за осигуряване на качество (EQAVET) и, като част от системите за осигуряване на качеството, установяване на мрежи за постоянно предоставяне на информация и обратна връзка в системите за първоначално и продължаващо ПОО, въз основа на резултатите от обучението.
• Подобряване на достъпа до ПОО и квалификация за всички чрез по-гъвкави и проницаеми системи, най-вече чрез предлагането на ефективни и интегрирани услуги по ориентиране и осигуряване на удостоверяването на неформалното и неофициално обучение.
• Допълнително подсилване на ключови компетенции в програмите за ПОО и предоставяне на по-ефективни възможности за получаване или развитие на тези умения чрез първоначално или продължаващо ПОО.
• Въвеждане на систематични подходи към (и възможности за) първоначално и постоянно професионално развитие на ПОО преподавателите, обучителите и менторите, както в училище, така и при предоставяне на обучение на работното място.
 
Документът е достъпен на български език.