Print this page

Третата среща на партньори и експерти по проект CULINART се състоя във Франция

15 Юли 2019 News 857 Views
Третата среща на партньори и експерти по проект CULINART се състоя във Франция
Rate this item
(0 votes)

През юли 2019 година, GRETA du Velay, бяха домакин на партньорската среща в Ле Пюи-ен-Вале (Франция), в рамките на която беше обсъдена и одобрена структурата на новата квалификация за професионално образование и обучение (ПОО) за Шеф-готвач (Chef).

Работната група взе под внимание специфичните особености и съществуващите възможности за обучение, предлагани в партньорските държави, както и изискванията по отношение на образованието и обучението за готвачи и шеф готвачи в тях. По този начин беше изведен общ квалификационен профил за професията Шеф-готвач, който беше съгласуван с всички патньорски организации.

Интересно е да споделим, че сериозни дискусии между експертите предизвика подходящото ниво на Европейската квалификационна рамка (ЕКР), в което трябва да попадне новата квалификация. Тъй като в отделните държави има различни възможности за придобиване на квалификация по готварството, и дори по кулинарните изкуства (които се предоставят в рамките на различни схеми за обучение, относими към нива от 2 до 6 по ЕКР), партньорите се обединиха около мнението, че най-често търсеното от бизнеса равнище на професионални компетентности, които следва да притежава  заемащияна позицията Шеф-готвач отговаря на ниво 5 по ЕКР.
Предвид горното и взимайки под внимание дефиницията на Европейската класификация на уменията, компетентностите, квалификациите и професиите (ЕSCO) за Шеф-готвач, като „кулинарни професионалисти с усет за креативност и иновации, осигуряващи уникално гастрономическо преживяване“, партньорите се съгласиха, че съвместната квалификация трябва да бъде насочена към ниво 5 на Европейската квалификационна рамка.
По този начин квалификацията ще подготви професионалисти в кулинарните изкуства, които ще имат по-висока степен на самостоятелност, отговорност и теоритични знания (особено интердисциплинарни), в сравнение с най-популярната професионална квалификация „готвач“ и в същото време ще даде възможност на последните да надградят собствената си квалификация до приложни специалисти.
В страните, в които новата квалификация не е съотносима към ЕКР5, тя ще покрива най-малко ЕКР4 като ще бъде адаптирана към спецфичните условия и изисквания. Допълнително ще бъдат разработени и гъвкави пътеки към и от квалификацията в в изпълнение на насоките за Учене през целия живот (УЦЖ).

Login to post comments